Уважаеми пациенти,

предвид създала се ситуация отлагаме всички планови манипулации. Спешните случаи и контролните прегледи се приемат след записване на час на тел.: 0889 522 938

 

3 признака, че поникват първите детски зъбки


детски стоматолог Варна

Наред с коликите никненето на първите бебешки зъбчета безспорно е един от най-стресовите периоди както за мъниците, така и за техните родители. Често този процес е свързан с дискомфорт и болка за децата и много притеснение за мама и татко. Макар да сме подготвени за промените в бебето, понякога симптомите могат да ни се изплъзнат или да ни объркат. При всички положения, ако нещо около изникването на първите зъбчета Ви безпокои, е добре да се обърнете към подготвен детски стоматолог. Ето и най-честите признаци, че наследникът Ви ще се сдобие скоро със зъби:

Промяна в характера

Никненето на зъбчета може да е мъчително за бебето. Затова не бива да се изненадвате, ако забележите промени в характера на детето си. Ако доскоро спокойното бебе стане нервно, неспокойно, това може да е знак, че зъбчетата започват да си проправят път.

Често се наблюдава нарушен сън, бебето започва да се буди по-често нощем или трудно да заспива. Това се дължи на дискомфорта от появата на първите две зъбчета, а нерядко и при растежа на кътниците, заради техния размер.

Дразнение

Никненето на зъбчета е съпроводено от различни видове дразнения, които изпитват бебетата. Съвсем естествено е те да реагират на сърбежа, който съпътства появата на първите млечни зъбки. Затова след третия месец бебета започват да пъхат ръчички или различни предмети в устата си, а целта е да успеят да облекчат сърбежа, като чешат венците си. Това води до повишено разлигавяне. Важно е да попивате слюнката, за да не предизвика тя раздразнение на кожата около устата. Възможно е да забележите и как мъникът трие бузите и ушите си – понякога това е предизвикано от никненето на кътници.

Симптоми на разболяване

Повишеното слюноотделяне, което съпътства растежа на зъбките, може да предизвика кашлица или разстройство. Често се наблюдават и симптоми на простуда – кашляне, течащ нос, висока температура. Наблюдавайте внимателно бебето и ако нещо Ви притеснява – не се колебайте да потърсите лекар.

Всяко младо семейство минава през този неприятен за бебето период. Млечните зъбчета са важни за детето, затова е необходимо редовно да се консултирате с детски стоматолог.

Търсиш наистина добър детски стоматолог във Варна? Запиши час още сега!

Напред