Уважаеми пациенти,

предвид създала се ситуация отлагаме всички планови манипулации. Спешните случаи и контролните прегледи се приемат след записване на час на тел.: 0889 522 938

 

Как да се справим с детския страх от зъболекаря


детски стоматолог Варна

Предстои първото посещение на детето в зъболекарски кабинет. Безпокоите се как ще го приеме то. Пазите болезнени спомени от своето детство, които Ви карат да предпочитате болкоуспокояващите пред зъболекаря. Искате да спестите на слънчицето си травма, която ще носи цял живот и ще му пречи да поддържа добре зъбите си.

Как да се подготвите за първото посещение при детски стоматолог

Най-напред изберете зъболекаря
Не е достатъчно той да е прекрасен специалист. Необходимо е да има опит с деца.Трябва да знае как да ги предразположи, как да ги накара да му се доверят, да не е излишно строг и заплашителен. Търсете детски стоматолог.

Подгответе старателно детето
Плаши както очакването за болка, така и неизвестното. Затова намерете начин „случайно“ да минете заедно през избрания стоматологичен кабинет. Запознайте го със зъболекаря. Разкажете му какво прави той и колко е важно да се лекуват зъбките. Дайте му възможност да огледа стола, машината. Внимателно му обяснете, че понякога може да изпита и болка. Излъжете ли го, че няма да боли, ще направите следващите посещения още по-трудни.

Създайте навици
Периодичното посещение в зъболекарския кабинет превърнете в част от начина за поддържане на зъбките красиви и здрави – като измиването им с паста и четка. Нека детето Ви разбере, че редовният профилактичен преглед при детския стоматолог е залог за по-малко болка. Превърнете ходенето на зъболекар в ритуал – обвържете го с ходене на кино, в детски център или друго любимо място.

Не допускайте насилие и заплахи
В никакъв случай детето не бива да бъде поставяно насила на стола, не му крещете. Ако е много уплашено и се опитва да се съпротивлява, лечението на зъба е обречено. В много от случаите спокойният и уверен зъболекар може да не Ви допусне в кабинета.

Всяка от тези стъпки е безусловно необходима. Как точно ще ги реализирате, зависи от Вас, от лекаря, от характера на детето. Важното е да не превръщате денталния лекар в плашило. Всъщност – добре избраният специалист по детска дентална медицина ще направи мисията Ви много по-лесна и по-успешна.